Tylsä päivä muuttui paremmaksi, kun pujottelin vuosia kaapissa lojuneita siemenhelmiä ohueen virkkauslankaan. Langasta virkkasin kiinteitä silmukoita, joiden väliin helmet sujautin. Yllätyin, kuinka helppoa oli hallita helmiä näin. Irtonaisina pienet helmet lentelevät karkuteille. Harmaita helmiä riitti kukkarokokoisen pussin puolikkaaseen. Toiseen puolikkaaseen käytin sinisiä. Ompelin pussin vuoriosan koneella, jonka kiinnitin työhön käsin.
tiistai 14. elokuuta 2012
perjantai 3. elokuuta 2012
Tikkausta
Päätin tutustua ompelukoneeni omituisimpaan paininjalkaan. Googlauksen ja arpomisen jälkeen selvisi, että kyseessä on parsimiseen ja tikkaukseen käytettävä paininjalka (darning foot). Ideana on, että tämän paininjalan kanssa itse liikutetaan kangasta sen sijaan, että ompelukone siirtäisi kangasta eteenpäin syöttäjällä. Tällöin voi ommella vapaasti mihin suuntaan tahansa. Periaatteessa yksinkertaista, mutta aloittelijalle jo paininjalan asentaminen ja koneen oikeiden säätöjen löytäminen tuottaa päänvaivaa. Ensimmäiset koetikkaukseni olivat… no… surkeita. Tottumattomalle kankaan liikuttaminen niin, että ompeleesta tulee tasaista ja suunta pysyy aiotussa kuviossa, on haastavaa. Lisäksi yllättävän usein unohdin laskea paininjalan ala-asentoon, kun paininjalka on hämäävästi ala-asennossakin lähes ilmassa. Testitikkaus oli kuitenkin kivaa, ja tähän puuhaan sai hyötykäytettyä kaameimpia jämätilkkuja.
Varsinaisena ompelutyönä tein pussukan Hipun ohjeella. Oman pussukkani päällyskankaaksi valitsin palan vanhaa takkia, jota koristelin kirpputorilta hankkimallani pitsiliinalla. Vaalean pitsin olin aikaisemmin onnistuneesti värjännyt pesukoneessa. Vuoriin käytin jämäsatiinia ja vanun korvikkeena mainoshupparin fleecekangasta. Vuorin ompelin vapaasti tikaten kaksipuolisen liimakankaan avulla yhteen. Näin pussukasta tuli varsin paksu, mutta siltikin ompelukoneeni kesti. Jihuu!
Mielikuvituksetonta
Olen ihaillut hienoja virkattuja mattoja jopa niin, että pitsimalleihin ja pyörylöihin olen saanut yliannostuksen. Omaan työhön mallin päättäminen tuotti tuskaa. Harkitsin kuusikulmioita, pöllöä, jalanjälkeä, spiraalia, tähteä tai jotain omaa ruutuvirkkauskuviota. Helppous ja käytännöllisyys kuitenkin voittivat, ja päädyin virkkaamaan mielikuvituksettomasti neliötä. Se on tehty yhdestä kilon vyyhdistä miniontelokudetta 6,5 millimetrin koukulla. Koko on noin 70 * 70 senttimetriä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)